Het rad van je gedachten

Doordraaien in het rad van je eigen gedachten

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je vastloopt, of dat je angstig wordt, onzeker? Je voelt je belemmerd vrij te leven en te doen wat je zo graag wilt en wat je eigenlijk goed kunt. Steeds hoor je weer dat stemmetje in je hoofd dat jou vertelt dat het voor anderen is, dat jij niet voldoet, dat anderen niet op je zitten te wachten…of ook wel dat je niet zo nodig hoeft. Dit stemmetje is zó sterk en overtuigend dat het wel waar moet zijn. Dit stemmetje vertegenwoordigt gedachten. Je wilt er wel los van komen maar hoe dan? Je blijft maar doordraaien in het rad van jouw eigen gedachten.

De stroom wordt steeds sterker

Deze molen, waar in je bent beland, gaat steeds sneller draaien, omdat de stroom aan gedachten steeds sterker wordt. Als een krachtige waterstroom die alles overspoelt.

Je kunt natuurlijk proberen om eruit te stappen of de molen tot stilstand te brengen, af te remmen. Maar dat zou zoiets zijn als tegen de stroming in zwemmen. Dat kost heel veel kracht en moeite. Je zult uitgeput en gefrustreerd raken. Als water eenmaal stroomt, is er niets tegen in te brengen. Hoe harder je probeert tegen de stroming in te zwemmen (iets NIET te willen) des te krachtiger lijkt het water te worden.

Wat kun je dan wèl doen?

Ik herinner me nog het moment (en daarna werden het er steeds meer) dat ik mijn gedachten hoorde in mijn hoofd. Beter gezegd: ik hoorde hoe ik mezelf als het ware toesprak. (“nu horen ze dat ik het echt niet kan en dat ik hier helemaal niet thuis hoor”). Ik was er getuige van dat deze gedachten een heel negatief effect hadden op mijn gevoel, op mijn lijf en zeker ook op mijn gedrag!

Als je herkent dat er een stroom van niet-helpende gedachten is, zonder dat je in die molen vast komt te zitten, dan kun je er op afstand naar kijken.; het zien/voelen gebeuren. Alsof je naar een film kijkt zonder er zelf in mee te spelen. 

Het bandje even terugspoelen

Doordat ik mezelf ‘hoorde’ praten en voelde dat mijn lijf er met stress op reageerde, kon ik het bandje in een split second even terugspoelen en ik weet nog dat ik reageerde met: “maar dat is toch helemaal niet waar, en voor wie denkt dat het wel waar is zal ik nu het tegendeel gaan bewijzen!”  

Het lukte! En dat niet alleen. Ik had voor mezelf bewezen dat mijn gedachten niet waar hoeven te zijn en dat ik mijn gedachten niet ben. Ik leerde ook beseffen dat die gedachten er altijd wel zullen zijn en dat ik elke keer weer opnieuw mijn richting kan kiezen: Naar links, de weg van mijn gedachten volgen. Naar rechts (of rechtdoor), een andere weg kiezen.

Laat maar stromen

Laat ze maar stromen die gedachten. Probeer je niet te identificeren met je gedachten, jij bent niet wat je denkt. Als je toch weer in die kolk terecht bent gekomen en het lukt niet om eruit te komen, stel je dan voor dat je loslaat en laat je meestromen met het water, je gedachten. Als je er niet aan vasthoudt kom je uiteindelijk weer in rustiger, ja misschien zelfs stil water terecht. Het klinkt uiteraard veel makkelijker dan het is. Ik zal de laatste zijn die dat ontkent. Op een gegeven moment moet je willen besluiten een andere keuze te maken! Hoe onbekend, onzeker en moeilijk dat ook is. De bekende (en makkelijke) weg is zeker niet altijd de weg naar het beste resultaat.

Kijken wat er is en waar je uiteindelijk wilt zijn. 

Wat je aandacht geeft groeit, want aandacht is energie. Kijk naar wat er is. Wat is goed, voelt goed? Wat wil je meenemen? Wat wil je loslaten? En waar wil je naar toe? Waar wil je zijn? Het is niet erg om te zien wat er (nog )niet is, zo lang je dit slechts bewust waarneemt, zonder jezelf te veroordelen of gefrustreerd te raken. Geef jezelf een kans! Elke keer weer opnieuw! Dat verdien je! Dat verdient iedereen!

Aandacht en energie

Het heeft mij enorm geholpen om de woorden die ik gebruik, bewust  en zorgvuldig te kiezen . Dat wil zeggen dat ik veel gedachten (toen ik me er eenmaal bewust van werd) ben gaan ombuigen naar positief benoemen. In plaats van ‘wat stom dat dit nu weer zo ging’ of ‘ik mag niet gefrustreerd zijn’, zou je kunnen denken, ‘oké volgende keer beter!’ En ‘wat kan ik doen om het te verbeteren?’ Hoe ziet dat ‘beter’ eruit voor jou?  Geef daar aandacht energie aan! 

Samen op zoek

Bij Happy on Stage gaan we samen op zoek naar de oorzaken van stress, onzekerheid en angst. Je gaat bewustzijn creëren op het gebied van je gedachten en je gedrag, maar ook op het gebied van waar je naar toe wil. Wat daarvoor nodig is en hoe je dat kunt vormgeven. Met het 5-stappen raamwerk gaan we onzekerheid en twijfel aan jezelf te lijf en bouwen aan zelfvertrouwen. 

Op die manier zul jij wel met plezier en vol energie het succes verzamelen dat je verdient!

Benieuwd naar mijn werkwijze en wat ik voor jou kan betekenen? Ik plan heel graag een gratis inspiratiegesprek met jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *