Over mij


Podiumervaring

Mijn naam is Joan Handels. Al meer dan 25 jaar sta ik op het podium als professioneel fluitist. Ik speelde in verschillende orkesten en ensembles, en op grote en kleine podia in heel Nederland. Gedurende 5 jaar heb ik in Berlijn gewoond en gewerkt en ook daar heb ik de mooie podia mogen delen met fantastische muzikanten. Tegenwoordig speel ik vooral in kleinere bezettingen, zoals  Fluitoctet Blow Up!  en Het Sancan Duo

Podiumangst 

Ik kreeg al heel jong te maken met podiumangst, alleen was er niemand die het zo noemde. Sterker nog, het was gewoon beter om er helemaal niet over te praten. Die zenuwen, daar moest je het gewoon niet over hebben. Tijdens mijn conservatoriumstudie veranderde er weinig. De stress nam toe, maar er was niemand om erover te praten of om tips te geven.  De podium angst werd niet minder. Je moest het zelf maar oplossen. Audities waren een ramp. Het ging goed tot op de dag van de auditie zelf en ik ’s ochtends al helemaal liep te beven als een riet. De ene keer ging het beter dan de andere keer maar het lukte mij nooit om te laten horen wat ik in huis had. 

frustratie

De frustratie begon toe te slaan en ik begon zelf te geloven dat ik gewoon niet goed genoeg was en niet geschikt was voor het vak. Ik heb zelfs die fluit een jaar lang niet uit de koffer gehaald. Maar daar werd ik nog ongelukkiger van…

Nooit te laat

Nadat ik op een dag weer gebeld werd voor een concert en mijn fluit weer uit de koffer kwam, ben ik altijd blijven spelen, met ups en downs. Nooit ben ik gestopt met (onder)zoeken hoe ik me beter kon voelen op het podium. Er bleken toch mensen te zijn met wie ik erover kon praten en uiteindelijk ben ik mij bewust geworden van een heleboel zaken, patronen. Ik speel nu weer heel vrij en met veel plezier! Natuurlijk is het te laat voor die felbegeerde orkestbaan, maar ik ben zo blij dat ik de concerten die ik speel met zo veel meer vreugde beleef. Ik kan oprecht zeggen dat het woord podiumangst op mij niet meer van toepassing is.

Ik besloot mijn eigen proces en ontwikkeling te gaan inzetten voor anderen. Dit resulteerde in een opleiding tot mental coach om mijn ervaringen met jou te kunnen delen en je te kunnen helpen!

Bespaar je een (te) lange weg en word gauw weer Happy on Stage!