Kyara van Ras

Op Flutopia heb ik Joan leren kennen. Ze gaf een kleine masterclass over podiumangst. Haar manier van vertellen sprak me meteen heel erg aan en ik herkende veel van mijn eigen problemen in haar verhaal.

Ik heb al veel dingen opgeschreven tijdens haar presentatie, en achteraf ben ik met Joan in gesprek gegaan over waar ik zelf tegenaan loop.

Op 26 september ging ik D-examen dwarsfluit doen, en ik had vaak last van opspelende zenuwen waardoor ik alleen maar bezig was met wat er om me heen gebeurd. Joan zei dat ze me graag wilde helpen en zei dat ze contact met me zou opnemen.

De week na Flutopia hadden we dan ook contact en hebben we besloten om 3 online sessies te doen, omdat we nog 3 weken hadden voor mijn examen.

De eerste sessie was voor mijn een beetje aftasten, ik was benieuwd wat ze me wilde vertellen, maar eigenlijk heeft ze me heel veel gevraagd. Dat was erg confronterend, omdat ik zelf moest gaan nadenken wat er met me gebeurt op het moment dat ik zenuwen krijg. Het was ook erg fijn omdat je zelf goed moet gaan uitpluizen wat er gebeurt.

Voor de tweede sessie was ik me al meer bewust met wat er gebeurt, dat was erg fijn. De tips van Joan heb ik in de week uitgeprobeerd, sommige vond ik nog wel lastig, maar andere lukten me ook, wat ook erg leuk is om te merken. Ik heb met Joan besproken welke punten ik lastig vond, en daar heb ik nog wat meer tips over gekregen.

In de derde sessie gingen we nog wat meer in op het lichamelijke deel. Ik heb wat ademoefeningen gekregen die ik op mijn examen dag kan doen. Ik vond het erg fijn om met Joan te werken en heb het idee dat het me ook heeft geholpen.

Op 26 september 2020 heb ik mijn D-examen afgelegd. Tijdens het spelen merkte ik een keer, nadat ik een foutje had gemaakt, dat mijn aandacht bij dat foutje wilde blijven.

Met de tips van Joan kon ik mijn aandacht weer verleggen.

Ik was alleen maar bezig met lol maken en genieten van de muziek die ik aan het spelen was.

Mijn D-examen heb ik dan ook Cum Laude kunnen afronden! Ik ben er erg trots op en vooral op de manier waarop ik heb gespeeld en hoe ik me voelde!

Kyara(20), fluit

Joachim Eilander

Mijn ervaring bij Happy onze Stage was geweldig.
Joan is een top coach.

Haar ervaring met de moeilijkheden van dit vak 
(is het wel een vak…meer een nogal veeleisende way of life) is erg 
uitgebreid.

Voor mij was het een verademing om mijn ervaringen te kunnen delen zonder tijdsdruk met een scherpe en geduldige analyticus en warme persoon. Ik ben “Happy on Stage” zeer dankbaar voor het resultaat.

Ik ben een hele goede ervaring rijker en ga met plezier en rust mijn 
volgende avonturen aan.

Joachim Eijlander

Netty Smit

Ik heb er inspiratie en meer zelfvertrouwen van gekregen. 

Ik voelde dat ik mijn onzekerheden aan jou kon vertellen en dat je precies aanvoelde en ook aangeven kon wat ik nodig had om mezelf te ondersteunen. 
Er gebeurde iets dat meer was dan “een les om podiumangst te overwinnen” dat is wanneer er een echt contact bestaat en er ruimte is om jezelf te laten zien zonder schroom…
dank je wel daarvoor.  
Toen je weg was heb ik nog een hele tijd met plezier gespeeld en met een soort nieuw gevoel , dat het goed is wat ik doe.
En dat ik niet mezelf hoef te verontschuldigen. ! 

Kees Hoogendoorn

Vanaf het moment dat ik pianodocent werd kreeg ik last van podiumvrees. Iemand die les geeft moet toch kunnen laten horen wat ie zijn leerlingen meegeeft, zo was mijn logica.

Maar zo simpel bleek het niet. Juist die manier van denken legde mij een zodanige druk op dat ik ver onder mijn niveau presteerde wanneer ik voor publiek speelde.

Om daar wat aan te doen volgde ik Joans workshop ‘Omgaan met podiumvrees’.

Daar leerde ik Joan kennen als een toegewijde coach die de juiste vragen stelt en met veel humor gebruik maakt van haar eigen muzikale ervaring.

In een incidentele coaching-sessie heeft ze me daarna een karrenvracht aan tips en tricks aangereikt om mijn podiumangst het hoofd te bieden. Hier ben ik mee aan de slag gegaan, waardoor ik zo goed als zeker binnen afzienbare tijd veel meer op mijn gemak achter de piano zal zitten, wie er ook naar me luistert. Joan, bedankt en see you happy on stage!

Kees, pianodocent in opleiding

Annet Kruidhof

Joan heeft een open houding en creëert een fijne sfeer. Het is niet moeilijk bij haar je hart uit te storten. Ze is enthousiast, gedreven en betrokken, luistert zonder oordeel en is oprecht geïnteresseerd in de medemens, zijn handelen en drijfveren. Ik heb van haar zinvolle tips gekregen waarmee ik vooruit kan. (Annet Kruidhof, fluit)

Marieke Vos

Februari 2018:

 Drie  jaar geleden liep ik stage in Joan’s lespraktijk in het kader van mijn opleiding tot docerend musicus. Als docent in opleiding was ik onzeker en bang om fouten te maken.

Maar Joan gaf mij alle mogelijkheden om te leren en uit te proberen, waarmee het vertrouwen in mijzelf als docent groeide.

Ik heb altijd onthouden wat Joan zei tijdens die stage: “Vertrouw op je kennis. Geef ruimte maar ook richting.”. Het is mijn motto tijdens het lesgeven geworden. 


Twee jaar later vroeg ik Joan om mij te coachen. Ik stond vlak voor mijn techniekexamen fluit …..De druk was  zo hoog opgelopen, dat het verlammend werkte. Joan hield mij spiegels voor, stelde uitdagende vragen, gaf inzicht in negatieve denkpatronen en leerde mij op een andere manier en meer ontspannen manier te kijken naar fouten. Ik leerde zien, wat ik liever niet wilde zien, maar wel onder ogen moest durven komen om te kunnen groeien.

Joan is als coach recht door zee, eerlijk en confronterend, maar altijd op een respectvolle en persoonlijke manier, waardoor je het vertrouwen krijgt om dingen uit te proberen. In haar manier van coachen zie ik daarom ook de elementen ‘ruimte’ en ‘richting’ terug. Joan geeft je veel ruimte, maar houdt altijd de richting in de gaten zonder te sturen om zo het gestelde doel te bereiken.

Mijn diploma heb ik inmiddels op zak en wat heb ik ongelooflijk veel geleerd van zowel de stage als het coachingstraject. Marieke (fluitiste/docent fluit)