Kyara van Ras

Op Flutopia heb ik Joan leren kennen. Ze gaf een kleine masterclass over podiumangst. Haar manier van vertellen sprak me meteen heel erg aan en ik herkende veel van mijn eigen problemen in haar verhaal.

Ik heb al veel dingen opgeschreven tijdens haar presentatie, en achteraf ben ik met Joan in gesprek gegaan over waar ik zelf tegenaan loop.

Op 26 september ging ik D-examen dwarsfluit doen, en ik had vaak last van opspelende zenuwen waardoor ik alleen maar bezig was met wat er om me heen gebeurd. Joan zei dat ze me graag wilde helpen en zei dat ze contact met me zou opnemen.

De week na Flutopia hadden we dan ook contact en hebben we besloten om 3 online sessies te doen, omdat we nog 3 weken hadden voor mijn examen.

De eerste sessie was voor mijn een beetje aftasten, ik was benieuwd wat ze me wilde vertellen, maar eigenlijk heeft ze me heel veel gevraagd. Dat was erg confronterend, omdat ik zelf moest gaan nadenken wat er met me gebeurt op het moment dat ik zenuwen krijg. Het was ook erg fijn omdat je zelf goed moet gaan uitpluizen wat er gebeurt.

Voor de tweede sessie was ik me al meer bewust met wat er gebeurt, dat was erg fijn. De tips van Joan heb ik in de week uitgeprobeerd, sommige vond ik nog wel lastig, maar andere lukten me ook, wat ook erg leuk is om te merken. Ik heb met Joan besproken welke punten ik lastig vond, en daar heb ik nog wat meer tips over gekregen.

In de derde sessie gingen we nog wat meer in op het lichamelijke deel. Ik heb wat ademoefeningen gekregen die ik op mijn examen dag kan doen. Ik vond het erg fijn om met Joan te werken en heb het idee dat het me ook heeft geholpen.

Op 26 september 2020 heb ik mijn D-examen afgelegd. Tijdens het spelen merkte ik een keer, nadat ik een foutje had gemaakt, dat mijn aandacht bij dat foutje wilde blijven.

Met de tips van Joan kon ik mijn aandacht weer verleggen.

Ik was alleen maar bezig met lol maken en genieten van de muziek die ik aan het spelen was.

Mijn D-examen heb ik dan ook Cum Laude kunnen afronden! Ik ben er erg trots op en vooral op de manier waarop ik heb gespeeld en hoe ik me voelde!

Kyara(20), fluit