Welk masker draag jij?

achter welk masker verschuil jij je?

Welk masker draag jij? Beter gezegd: achter welk masker verschuil jij je? Misschien zijn er meerdere en waarschijnlijk heb je helemaal niet door dat je een masker op zet. Weet in elk geval dat dit allemaal heel menselijk is! Echter als jij ontevreden bent over hoe dingen nu lopen in je leven, of op het podium, dan ontkom je er niet aan te proberen dat masker af te zetten om te zien wat er achter zit

 

De serieuze, vaak boze en verbeten Joan

In mijn geval ging, en gaat het nog steeds wel, om het masker van de serieuze, vaak boze en ook verbeten Joan. Dat ik, of ieder ander die een masker op zet, daar een goede reden voor heeft, spreekt bijna voor zich.

Ik zou in elk geval níet mijn gevoelens en emoties laten zien. Mijn verbeten masker was het resultaat hiervan. Natuurlijk kreeg ik hier heel vaak opmerkingen over. Ik dacht alleen maar:

Ik ga geen mooi weer spelen als het slecht weer is . Als ik niet mag laten zien wat ik echt voel, dan is dit het resultaat. 

 

Bescherming versus Geen verbinding

Het jammere is dat ik het zó vaak ging toepassen en ik er zó vaak commentaar op kreeg, dat het een soort ‘nieuwe ik’ werd. “Ja, dat is Joan, die is weer boos.”  Het ging vanzelf, ik merkte het niet eens meer. En dat terwijl ik soms juist heel verdrietig was. 

Niet leuk! 

Zeker ook niet leuk voor anderen, dat zie ik nu in. Een masker biedt bescherming, of heeft dat in enkele gevallen misschien gedaan. Maar met een masker op zend je toch ‘valse’ of verkeerde signalen, ook naar jezelf.

Je maakt geen verbinding, ook niet met jezelf. Je blokkeert. En dat is zo jammer! 

 

Wat zit er achter? Wie ben jij werkelijk?

Mijn masker liet boosheid zien, maar wat zat(zit) erachter? Misschien herken jij bijvoorbeeld het masker van de altijd vrolijke grapjas, de praatjesmaker, of van de alleskunner, de allesweter, de altijd-succesvolle, of ook van de altijd bescheiden persoon, de bange persoon? Maar ben jij die persoon wel? Toch zeker niet altijd? Wie ben jij werkelijk?

Wat houd jij verborgen dat ook zo de moeite waard is om te laten zien?

 

Waarom blijven we dat masker opzetten? 

Waarom blijven we de dan dat masker opzetten? Als we ons onveilig of onzeker voelen gaan we in de weerstand. We verliezen de controle. Het is een bescherming van onszelf! We gaan automatisch en onbewust terug naar een ervaring in ons verleden en verschuilen ons achter het masker dat ons destijds ook bescherming heeft geboden. Daarnaast is het ook de makkelijke weg want hij is bekend. 

We kiezen liever de  weg van de minste weerstand.

 

De Keerzijde: het dwarsbomen van jezelf

De keerzijde van een masker dragen is dat het verlammend zal gaan werken. Anderen zullen je altijd zo zien en jij zelf doet dat ook. Het is voor anderen heel lastig om je niet op je gedrag te beoordelen. En ook jij zelf zult hierdoor oordelend en vaak veroordelend naar jezelf zijn. Je zet jezelf vast en kunt niet meer putten uit het enorme vat aan mogelijkheden dat er ook in jou huist. Het is eigenlijk een dwarsbomen van jezelf. 

 

Hoe lukt het je om niet automatisch naar jouw masker te grijpen? 

Het gedrag van anderen kun jij niet veranderen, maar je kunt zeker je eigen niet-helpende patronen leren doorbreken. Dit vergt tijd en onderzoek om weer helemaal bij jezelf te komen. O.a. door  met een nieuwsgierige, open blik naar jezelf te kijken, te voelen en te accepteren. In mijn coaching is deze bewustwording een hele belangrijke stap en vormt een belangrijk deel van het proces. Inzicht geeft je keuzemogelijkheden. 

 

Plezier, passie en talent

Benieuwd naar wat ik doe en hoe ik jou kan begeleiden bij je zoektocht naar jouw eigen ik? Ga naar mijn website www.happyonstage.nl en maak een afspraak via de contactpagina voor een vrijblijvend gesprek. Ook jij kunt weer vanuit jouw unieke zelf, met plezier en passie je talent laten spreken!

Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *