Workshop over podiumangst geven, een goeie testcase voor mij

Spreken voor een groep voelt heel anders dan concerteren

Afgelopen zondag heb ik mijn eerste workshop als coach gegeven, voor een groep van ongeveer 30 personen. Het thema was ‘omgaan met podiumangst.’  Muziekgenootschap Contutti in Haarlem had mij hiervoor uitgenodigd en ik had hem de titel ‘Over podiumangst gesproken’ gegeven. Er zou een groep toehoorders zijn en een aantal actieve deelnemers die iets zouden voordragen op hun instrument. Ik heb ontzettend veel aan voorbereiding gedaan, wat prima was en zeker ook nodig. Ik vond het leuk en had er ongelofelijk veel zin in.

De week voorafgaand aan de workshop voelde ik ze al opkomen, de zenuwen en de gedachten die in mijn hoofd rond spookten. 

“was mijn opbouw wel goed?”“wat als ze het helemaal niets vinden?”, “wat als ze helemaal nergens op reageren?” “wat als ik niet meer uit mijn woorden kom?” en ga zo maar door. Dit was voor mij een goeie test, hoe ik met deze spanning, onzekerheid, ja deze vorm van podiumangst zou omgaan. Ik zou mijn fluit niet meenemen, wetende dat ik me anders aan mijn instrument had kunnen vasthouden en wetende dat ik de laatste jaren heel goed met spanning om kan gaan, daar waar het concerten geven betreft. Echter, dit was voor mij nieuw. Ik zou veel spreken, een verhaal vertellen, ingaan op vragen en verzoeken, mezelf als coach presenteren, brrrrrr!…Hoe zou dat gaan? Ik had een beamer kunnen lenen en middels een powerpoint presentatie de workshop vormgegeven.  Ik had thuis geoefend, maar zonder publiek dus die test was eigenlijk maar een halve…

Ook als er verbeterpunten zijn mag ik er zelf een goed gevoel over houden

Fast forward: het is goed gegaan! Ik had heel veel plezier en ik heb heel veel positieve reacties gehad. Bij de feedback achteraf zaten ook wat punten voor verbetering. Heel goed en fijn natuurlijk!  Wat ik nog moeilijk vind is om tips voor verbetering serieus te nemen en tegelijkertijd toch een tevreden en blij gevoel aan deze workshop over te houden. En niet gelijk te denken: “oh zie je wel, ze vonden het niks!” of “ja, maar…” 

Het fijne is, dat het positieve, tevreden gevoel toch wel overheerst. Ik vind het best wel knap van mezelf dat ik dit zo gedaan heb. En ik durf dat gewoon hardop tegen mezelf en tegen jullie uit te spreken!

 Meer dan ooit merk ik hoe belangrijk dat overheersende gevoel is. Ik heb deze workshop hand in hand met mijn podiumangst gegeven, maar passie en vreugde hadden vrij baan en ik was degene die de regie voerde, niet mijn podiumangst. Dat gun ik iedereen!

Oktoberaanbieding

Als dank voor hun aanwezigheid en deelname heb ik de leden van Contutti een mooi aanbod gedaan. Dit aanbod is geldig t/m/ 31 oktober en houdt een aanzienlijke korting in op een aantal van mijn trajecten. Maar ook als je er niet bij was op 21 oktober in Haarlem wil ik je heel graag die korting aanbieden. Onder het kopje oktoberaanbieding (menu)vind je de verschillende trajecten terug met alle benodigde info. Mocht je nog vragen hebben of eerst persoonlijk met mij willen spreken, dan kan dat natuurlijk. Via de contactpagina deze pagina kun je een kennismakingsgesprek aanvragen. Ik spreek je heel graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *