Commitment is één van mijn 4C’s die voor mij het anker vormen, waar ik me aan vast houd, met betrekking tot lekker in je vel op het podium, op je werk of lekker in je vel in het algemeen. De andere drie C’s zijn Courage, Confidence en Compassion. Commitment betekent toewijding, overgave of verbintenis aan iets of iemand (bv. aan jezelf!). Sterker betekent het vastgelegde geloften, aan iemand, aan jezelf, of om een doel te bereiken. Bij podiumkunst en ook bij elke andere uitdaging is commitment van groot belang, en zeker als je kampt met podiumangst of faalangst.
Uitdaging
Wanneer je voor een uitdaging staat, en we gaan er vanuit dat je een keuze hebt deze uitdaging al dan niet aan te gaan, dan wil je dat het resultaat helemaal naar wens is. Om resultaat te willen bereiken, zul je uiteraard op zijn minst een zekere mate van commitment moeten voelen. Hoe hoger het doel, hoe hoger de mate van commitment. Dat lijkt heel eenvoudig. Je wilt immers het beste uit jezelf halen, dus vanzelfsprekend ben je toegewijd en zul je er alles aan doen het gewenste resultaat te bereiken. ‘Simple as that!’ Of toch niet? Want wat betekent eigenlijk ‘er alles aan doen’?
Discipline
Je hebt de knop van commitment al op ‘aan’ gezet door de uitdaging aan te gaan en toe te zeggen. Je weet dat je goed en ook veel zult gaan studeren om alles volledig te beheersen. Je weet dat je genoeg discipline bezit om er genoeg uren in te stoppen. De ‘commitment knop’ wordt nog verder open gedraaid en geeft je al wat meer zekerheid…maar toch…Zal het genoeg zijn? Zul je niet toch weer met die podiumangst te maken krijgen?
Intrinsieke motivatie versus podiumangst
Het is goed om bij jezelf na te gaan waarom je deze uitdaging ook alweer aan wilt gaan. Welk verlangen, gevoel of welk hoger doel ligt eraan ten grondslag? Waarom wil jij doen wat je doet? En kun jij deze motivatie ook terugvinden als je ergens voor gevraagd wordt, of een opdracht krijgt? Deze motivatie geeft je de wilskracht die je nodig hebt om te doen wat nodig is. Hierbij is het belangrijk dat je vanuit vertrouwen aan de slag gaat zonder te willen forceren. Ook als die podiumangst je toch weer overvalt kun je leren terug te grijpen naar deze innerlijke wilskracht en dit vertrouwen.
‘Do the right thing’
Je zult een investering moeten willen doen die nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. Doen wat nodig is, waar het beoogde resultaat om vraagt, m.a.w. investeren in je doel klinkt heel logisch. Echter vanzelfsprekende zaken worden snel verwaarloosd. Dingen als genoeg slaap, gezonde voeding, voldoende beweging verdienen een vaste plek in je dagelijkse ritme en gewoontes. Een planning maken waarin ook ontspanning, sport en rust een plek hebben is heel zinvol. Lezen over wat je te doen staat, om hulp/ raad vragen ook. Bekijk en beluister voorbeelden van (andere) grootheden. Dit werkt inspirerend en motiverend!
Nieuwsgierigheid en bewustwording leiden tot zelfkennis
Commitment houdt ook in nieuwsgierig te zijn naar wat er precies gebeurt als je moet presteren. Je zult misschien wel weerstand voelen op enig moment op weg naar je doel. Hoe reageer je op wat er om je heen gebeurt? Of reageer je op wat er in je hoofd gebeurt? Wat gebeurt er met je lichaam? Wat zit er in je hoofd? Deze bewustwording, zowel lichamelijk als mentaal, is van groot belang, en zorgt voor meer zelfkennis.
Commitment is dus ook het voornemen om jezelf te blijven onderzoeken. Nieuwsgierig zijn naar jezelf, je gewoonten, je gedragingen, je reacties. De ontdekkingen en de kennis over jezelf die je vergaart zijn niet altijd plezierig, maar zeker wel noodzakelijk. Alleen als je bewust bent van wat er gebeurt, van wat je doet, kun je ernaar handelen, iets aan veranderen. Maar deze bewustwording bereik je niet zomaar. Het vergt oefening, is een proces. Hiervoor is een andere vorm van discipline nodig dan de uren praktisch studeren. Maar het is de moeite waard. Op weg naar lekker in je vel op het podium zonder podiumangst.
Hoe hou je het vol?
Uiteraard hou je iets langer vol als het leuk is, dat weten we allemaal. We weten ook dat als je iets wilt bereiken er ook momenten voorbij komen dat het gewoon niet leuk is. Dat hoort er nou eenmaal bij. Wat je kunt doen om niet voortijdig op te geven is heel creatief zijn in je manier van voorbereiding, training. Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf. Plan pauzes in en zorg voor voldoende afwisseling. Mentaal studeren i.p.v. fysiek. Tussendoor even ‘helemaal van je pad af’. Wees creatief en houd een positieve, open mindset. Gun jezelf een ‘off-moment’, of ja, zelfs een ‘off-day’. Doorzetten is een must maar forceren werkt alleen maar averechts.
Lees hier meer over podiumangst of luister naar mijn verhaal
[mc4wp_form id=”474″]